Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Έθιμα από την Ελλάδα και την Αλβανία

Κάθε χρόνο του Αγίου Γεωργίου στην Ορεινή Αρκαδία πηγαίνουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου με τα πόδια. Όποιος βοσκός έρχεται από τα χειμαδιά φέρνει κι ένα αρνί ή ένα κατσίκι για να το βάλουν στον κλήρο. Πάντα βέβαια μια γίδα βράζει στο καζάνι. Μόλις τελειώσει η λειτουργία...
 καθόμαστε κάτω από τα πουρνάρια και τρώμε το νοστιμότατο βραστό. Ένας παππούς παίζει με το κλαρίνο του δημοτική μουσική. Από το πανηγύρι φεύγουν σχεδόν όλοι μεθυσμένοι.
Παναγιώτης Γιανν.
……………………………


Ένα έθιμο από την Αλβανία
Ο γάμος στην Αλβανία κρατάει 4 ημέρες. Την πρώτη ημέρα οι καλεσμένοι πηγαίνουν στο σπίτι του γαμπρού για να του ευχηθούν. Τη δεύτερη οι καλεσμένοι πηγαίνουν στο σπίτι της νύφης για να της ευχηθούν. Την Τρίτη μέρα ο γαμπρός παίρνει τη νύφη από το σπίτι της και την οδηγεί στο δικό του σπίτι. Η νύφη μπαίνοντας στο καινούριο της σπίτι, βουτά τα δυο δάχτυλά της σε μέλι και αλείφει την πόρτα με μέλι για την καλή τύχη. Τέλος, την τέταρτη μέρα γίνεται το μεγάλο γλέντι του γάμου.
Χριστίνα Ντάν.
………………………………….

Το κάψιμο του Βαραββά
Ένα έθιμο που ήρθε από την Κίο της Μικράς Ασίας, στη Νέα Κίο Αργολίδας. Τη Μ. Παρασκευή οι κάτοικοι της Νέας Κίου καίνε ένα ομοίωμα του Βαραββά κατά την περιφορά του Επιταφίου σε ένδειξη δικαιοσύνης εφ' όσον ο ληστής Βαραββάς δε σταυρώθηκε. Το έθιμο αυτό είναι μοναδικό στην Ελλάδα.

Δήμητρα Χοβ.
………………………………………


Το κάψιμο του Ιούδα
Την Κυριακή του Πάσχα και μετά την τελετή της Αγάπης, οι κάτοικοι του χωριού έχουν φτιάξει από την προηγούμενη μέρα το ομοίωμα του Ιούδα, το έχουν ντύσει και το κρεμάνε στην πλατεία του χωριού.Οι νέοι του χωριού έχουν κατασκευάσει βαρελότα και δυναμίτες.Τα ανάβουν,τα πετάνε προς το μέρος του Ιούδα μέχρι να τον πετύχουν και να τον κάψουν. Αυτό το έθιμο γίνεται σε όλη την Ελλάδα και το παρακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι.
Γιώργος Στρ.
………………………………………….

• ΄Οταν η νύφη παντρεύεται, γράφει στο παπούτσι της τα ονόματα των ανύπαντρων κοριτσιών που ξέρει. Όποιο όνομα σβηστεί πρώτο, αυτή θα παντρευτεί μέσα στο χρόνο.
• Στην ΠΡΟΣΥΜΝΗ – ένα χωριό της Αργολίδας-, παλιότερα, η νύφη καλούσε το νονό της στο γάμο της όχι με προσκλητήριο αλλά με ένα ζευγάρι παπούτσια.
• Παλιά ο «γαμπρός» ζητούσε από τον πατέρα της νύφης το χέρι της κόρης του και την ευχή του. Αν δεν του έδινε την ευχή του ο πατέρας ,ο γάμος δε γινόταν.
• Το λευκό νυφικό το φόραγαν οι νύφες για να δείξουν την αγνότητά τους.
• Όταν έριχναν θεμέλια στο σπίτι, έσφαζαν κόκορα.
• Την τελευταία ημέρα των ΑΠΟΚΡΙΩΝ καίμε τον Βασιλιά καρνάβαλο.
• Του Αγίου ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ φτιάχνουμε φανουρόπιτα χρησιμοποιώντας εννιά υλικά.
• Την πρώτη ημέρα του χρόνου, κυλάμε το Βασιλόψωμο γύρω από το τραπέζι για να κυλήσει έτσι και ο χρόνος.
• Το βράδυ των ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, πρέπει να αφήνουμε το τζάκι αναμμένο για να ζεσταίνεται ο Χριστούλης.
• Η πρώτη φορά που θα κουρευτεί το παιδί μετά τη γέννησή του θα είναι τη μέρα της βάφτισής του.
Αρίστη Δωρ.

………………………………….
Το πάντρεμα της φωτιάς
Την παραμονή των Χριστουγέννων στη Θεσσαλία «παντρεύουν» τη φωτιά. Δηλαδή παίρνουν ξύλο με θηλυκό όνομα π.χ. κερασιά και ξύλο με αρσενικό όνομα π.χ. πλάτανος. Τα κορίτσια βάζουν δίπλα στο αναμμένο τζάκι κλωνάρια κέδρου και τα αγόρια , κλαδιά αγριοκερασιάς. Τα κλωνάρια αυτά αντιπροσωπεύουν τις προσωπικές τους επιθυμίες για καλή ζωή . Το κλωνάρι που θα καεί πρώτο είναι καλό σημάδι για το κορίτσι ή το αγόρι αντίστοιχα.
Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, όταν όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη γύρω από το τζάκι, ο νοικοκύρης του σπιτιού ανάβει την «καινούρια» φωτιά και λέει «παντρεύω σε , φωτιά, για το καλό του νοικοκυριού».
Γιάννης Στ.
……………………………………….
Ένα από τα έθιμα της Αποκριάς είναι οι σύγχρονοι μασκαράδες της. Σήμερα οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν την αρχική μαγική σημασία της μάσκας και θεωρούν το καρναβάλι ένα διασκεδαστικό έθιμο πριν από την περίοδο των Παθών του Ιησού. Το έθιμο αυτό συνηθίζεται σε όλα τα μέρη της Ελλάδας.

Άννα-Μαρία Χοβ.
………………………………………


Την παραμονή της γιορτής του Άγιου Φίλιππου όλοι οι άνθρωποι τρώνε κρέας. Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του από πολύ παλιά όταν ο Άγιος Φίλιππος ζούσε σε ένα φτωχό χωριό. Τον συντηρούσε η αγελάδα του από την οποία έπαιρνε το γάλα της . Σε μία δύσκολη στιγμή όπου οι χωριανοί δεν είχαν να φάνε ο Άγιος Φίλιππος αναγκάστηκε να τη σφάξει και να τη μοιράσει στους χωριανούς. Την άλλη μέρα σκεφτόταν τι έκανε και πώς θα μπορούσε να ζήσει. Όμως μόλις πήγε στο μαντρί είδε την αγελάδα του. Ήταν ένα θαύμα, γι'αυτό ονομάστηκε και Άγιος.
Μάριος Κορδ.
……………………………………

Καλή τύχη για τους νεόνυμφους
Στην Αλβανία μετά το γάμο η νύφη και ο γαμπρός παίρνουν ένα μωρό, αγόρι κατά προτίμηση, και το ρίχνουν με προσοχή πάνω στο κρεβάτι. Αυτό θα φέρει καλή τύχη στους νεόνυμφους.
Μαρία Ντάν.
………………………………..