Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017

Οι δράκοι του περιβάλλοντος!

Με αφορμή το "Δρακοπαραμύθι" της Αγγελικής Βαρελλά, οι μαθητές της Ε` τάξης έγραψαν τις σκέψεις τους για τους "δράκους" του παραμυθιού. 

Το σύγχρονο αυτό παραμύθι θέτει τα προβλήματα του νέφους, που ταλαιπωρεί κυρίως την Αθήνα, της ρύπανσης κυρίως των ακτών από σκουπίδια όπως σακούλες νάιλον και κονσερβοκούτια και το πρόβλημα των χωματερών όπου θάβονται φρέσκα φρούτα ενώ υπάρχουν παιδιά που πεινάνε. Επίσης αναφέρεται στην ηχορύπανση, στις πυρκαγιές που αφανίζουν τα δάση μας, στην ανεργία και τέλος στον χουλιγκανισμό που καταστρέφει τα γήπεδα. Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά της συγγραφέως στην ξενομανία και στην επιρροή που ασκούν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και ιδιαίτερα η τηλεόραση στους ανθρώπους.      Πέγκυ Μάγ.

Το σύγχρονο αυτό παραμύθι θέτει τα εξής προβλήματα:
1. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και ειδικά στην Αθήνα με την αιθαλομίχλη.
2. Ηχορύπανση, οι υπερβολικοί θόρυβοι που προκαλούν οι άνθρωποι π.χ. κόρνες, εξατμίσεις από τα αυτοκίνητα.
3. Η ρύπανση της θάλασσας από τα σκουπίδια.
4. Η βία στα γήπεδα, ξυλοδαρμοί, βρισιές, υλικές ζημιές.
5. Το πρόβλημα με τα σκουπίδια και πού αυτά θα θάβονται.
6. Η υπερβολική κατανάλωση τροφίμων από κάποιους και η έλλειψη φαγητού για κάποιους άλλους - πείνα.
7. Οι πυρκαγιές στα δάση.
8. Η ανεργία που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά.
                                                                                    Νικόλας Μπάρ.

Το σύγχρονο αυτό παραμύθι θέτει τα σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους. Κατά τη γνώμη μου το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι της πείνας. Επίσης αναφέρεται η ανεργία, η οποία είναι πολύ μεγάλη στις μέρες μας. Επιπλέον παρουσιάζεται το έντονο πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος, των πολλών πυρκαγιών στα δάση, του χουλιγκανισμού στα γήπεδα, της ηχορύπανσης στις μεγάλες πόλεις και των χωματερών.         Ζωή Σκ.

Η συγγραφέας με παραστατικό τρόπο αναφέρεται μέσα από το σύγχρονο παραμύθι στα σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας μας. Αρχικά θέτει ως σοβαρό πρόβλημα την τηλεόραση και της επιπτώσεις της στους νέους και τα παιδιά. Η βία, η επιθετικότητα, τα πρότυπα που προβάλλονται επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπους. Επίσης ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η μόλυνση της ατμόσφαιρας από το νέφος των αυτοκινήτων και των εργοστασίων καθώς και η ηχορύπανση που δημιουργείται από τα μέσα μεταφοράς και τον τεράστιο αριθμό I.X. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι χούλιγκαν, ομάδες ανθρώπων που προκαλούν καταστροφές και βία στα γήπεδα. Επίσης, το πρόβλημα της ανεργίας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης των ανθρώπων. Μολύνουμε το περιβάλλον με τα σκουπίδια και έχει καταντήσει η γη μια απέραντη χωματερή. Η καταστροφή των δασών από πυρκαγιές, η ρύπανση των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών από τα απόβλητα δημιουργούν ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα για ολόκληρο τον πλανήτη. Τέλος, η συγγραφέας αναφέρεται στην ξενομανία, αγοράζουμε ξένα προϊόντα, μιμούμαστε ξένα προϊόντα και ξενικές λέξεις και εκφράσεις.           Κατερίνα Μπαβ.

Τα προβλήματα της σημερινής κοινωνίας που αναφέρονται στο παραμύθι είναι πολλά. Αρχικά η τηλεόραση έχει μπει στις ζωές μας και οι σκηνές βίας και επιθετικότητας που προβάλλει μας επηρεάζουν. Το νέφος είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων που προκαλείται από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Από τα καυσαέρια προκαλείται η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η ηχορύπανση
που προκαλούν τα μέσα μεταφοράς. Στο παραμύθι αναφέρεται ακόμη το πρόβλημα της βίας στα γήπεδα όπου τραυματίζονται πολλοί άνθρωποι και προκαλούνται πολλές καταστροφές. Η ανεργία είναι ένα ακόμα πρόβλημα της κοινωνίας, όπως και η φτώχεια, που ενώ θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με τα τρόφιμα που περισσεύουν, αυτά ρίχνονται στις χωματερές, αντί να δοθούν σε ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε. Οι πυρκαγιές, η καταστροφή των δασών και η ξενομανία είναι μερικά ακόμη σημαντικά προβλήματα που αναφέρονται στο παραμύθι.                Ελένη Καραχ.

Αυτό το σύγχρονο παραμύθι παριστάνει ως δράκους πολλά προβλήματα. Ο Νεφ είναι το νέφος που έχει εγκατασταθεί πάνω από την Αθήνα. Η Χωματερόλ μας θυμίζει τις χωματερές όπου πετάμε προϊόντα που δεν πουλήθηκαν, ενώ θα μπορούσαμε να τα προσφέρουμε σε ανθρώπους που πεινούν. Ο Ντεσιμπέλ είναι ο δράκος της ηχορύπανσης, ο οποίος τρέφεται από τους θορύβους που κάνουν οι μηχανές και τα αυτοκίνητα. Οι καταστροφές στα γήπεδα και οι ξυλοδαρμοί μεταξύ των οπαδών εκφράζονται από τη Χουλιγκάνα. Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν τα δάση είναι η Πυρκαγέισον. Η Ανερζί είναι η ανεργία που αυξάνεται και προκαλεί προβλήματα επιβίωσης σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η Πεινάν εκφράζει την πείνα από την οποία υποφέρουν οι κάτοικοι σε πολλά μέρη του πλανήτη μας.    Διονυσία Κιντ.

Το σύγχρονο αυτό παραμύθι θέτει αρκετά προβλήματα. Αρχικά μιλάει για την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μόλυνση της θάλασσας και τα σκουπίδια. Έπειτα αναφέρεται στη βία που υπάρχει στα γήπεδα και στον αθλητισμό, στην πείνα των ανθρώπων, στις πυρκαγιές , στην ηχορύπανση και γενικά στη μόλυνση του περιβάλλοντος. Τέλος ένα σημαντικό πρόβλημα που αναφέρεται εδώ είναι η ανεργία, καθώς και η αποξένωση των ανθρώπων μεταξύ τους, επειδή είναι όλη τη μέρα μπροστά στην τηλεόραση και μέσα στο σπίτι τους.    Κωνσταντίνα Μάλ.

Οι δράκοι συμβολίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας. Πρώτα η τηλεόραση που δείχνει βία. Μετά το νέφος της μεγάλης Αθήνας είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Τα καυσαέρια που βγάζουν τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια που προκαλούν μόλυνση του περιβάλλοντος. Ακόμα στις πόλεις υπάρχει πολύς θόρυβος. Άλλο ένα πρόβλημα είναι η φτώχεια και η πείνα των ανθρώπων. Αναφέρει τη βία στα γήπεδα και την καταστροφή των δασών από τις καταστροφές των ανθρώπων. Τέλος, στους ανθρώπους αρέσει να βάζουν ξένα ονόματα και είναι κι αυτό ένα πρόβλημα. Η ξενομανία μας απομακρύνει από τις ρίζες μας!       Σιεφκιετάρι Ζόγκ.

Τα προβλήματα που θέτει αυτό το παραμύθι είναι το νέφος που μολύνει τον αέρα που αναπνέουμε, είναι ο «Ντεσιμπέλ» που αγαπάει τη δυνατή μουσική και τον θόρυβο, η πείνα που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, η πυρκαγιά που καίει πολλά δάση, η ανεργία που βασανίζει τους ανθρώπους, η ρύπανση που μολύνει την ατμόσφαιρα και οι χούλιγκανς που καταστρέφουν ξένες περιουσίες.  Γιώργος Δέμ.


Ο Νέφ συμβολίζει τη ρύπανση της ατμόσφαιρας , η Ρυπανσίν τη ρύπανση του περιβάλλοντος , η Χωματερόλ τις χωματερές και ο Ντεσιμπέλ την ηχορύπανση. Η Πεινάν στερεί το φαγητό από τους ανθρώπους, η Πυρκαγέισον  σκορπάει τις πυρκαγιές , η Ανερζί  μοιράζει ανεργία και η Χουλιγκάνα προκαλεί τρόμο, καταστροφές κ.τ.λ.        Ιωάννης Μπάρδ.

Ο Νεφ εξαφάνισε τα γαλανά σύννεφα και τα αγγελάκια, που το'βαζαν στα πόδια τρομαγμένα. Η Πυρκαγέισον εξαφάνισε τη μέρα πέντε με έξι δάση. Η Ανερζί γυρνούσε λυγιστή και κουνιστή στους δρόμους κι έπαιρνε το ψωμί των ανθρώπων, η Πεινάν τουμπάνιαζε τις κοιλιές των παιδιών από την πείνα. Η  Ρυπανσίν είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος. Η Ντεσιμπέλ ήταν η ηχορύπανση. Η Χωματερόλ συμβολίζει τη χωματερή και η Χουλιγκάνα εκφράζει όλους αυτούς που καταστρέφουν ό,τι βρουν μπροστά τους.   Ελεάνα Μέρ.

Ντεσιμπέλ: Είναι καλός μα φωνάζει και τάχα ακούει μουσική με τα ακουστικά!
Ρυπανσίν: Η Ρυπανσίν δεν αφήνει τους ανθρώπους να κολυμπήσουν, παίζει πεντόβολα με κονσερβοκούτια και τέλος βάζει βρομιές στα μούτρα της και ντύνεται με σακούλες νάυλον.
Χωματερόλ: Μια μέρα κοιμόταν με ανοιχτό το στόμα σαν πηγάδι και οι άνθρωποι πετούσαν τα σκουπίδια τους μέσα στο στόμα της!
Χουλιγκάνα: Τις Κυριακές πρωί πρωί πήγαινε στο γήπεδο και όταν άρχιζε ο αγώνας και όλοι ήταν χαρούμενοι, πυροβολούσε και γκρέμιζε τα κάγκελα. Πετρούλα Κορ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου