Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014 οι μαθητές της Ε΄και της ΣΤ΄ τάξης είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Εθνική Πινακοθήκη στο Ναύπλιο.
Ήταν μια μοναδική εμπειρία γιατί μας δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσουμε τα έργα των πιο σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων που έκαναν "θαλασσογραφίες".
Μας ξενάγησε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Πινακοθήκης κ. Μάγδα Μάρα. Μας μίλησε για τον "πατέρα" της ελληνικής θαλασσογραφίας στην Ελλάδα, τον Κων/νο Βολανάκη και για τα έργα του.
Στη συνέχεια είδαμε έργα άλλων μεταγενέστερων καλλιτεχνών, όπως των: Βασ. Χατζή, Ιωάν. Αλταμούρα, Κων/νου Παρθένη, Μιχ. Οικονόμου, Νικ. Λύτρα, Παν. Τέτση, Νικ. Χατζηκυριάκου-Γκίκα και Αγήνορα Αστεριάδη.
Στο τέλος πήραμε χαρτί και χρώματα και φτιάξαμε τις δικές μας "θαλασσογραφίες".
Βέβαια μιας και η ημέρα ήταν ηλιόλουστη, βρήκαμε και το χρόνο να παίξουμε και να κάνουμε μια βόλτα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου.
                                                                                                     Περάσαμε υπέροχα!

                                     Οι μαθητές της Ε΄τάξης, παρακολουθούν με ενδιαφέρον.




 Κων/νος Βολανάκης (1837-1907)

Το ψαράδικο






Ιωάννης Αλταμούρας (1852-1878)

Το λιμάνι της Κοπεγχάγης, 1874




Νίκ. Χατζηκυριάκος-Γκίκας (1906-1994)
Το νερό

Η Στ` τάξη στην Έκθεση θαλασσογραφίας