Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Αποστολή στον πλανήτη Κρόνο



Μαθήτριες της ΣΤ΄  γίνονται για μια μέρα επιστήμονες και βοηθούν την  ομάδα επιστημόνων της αποστολής NASA/ESA/ASI Cassini-Huygens, στον πλανήτη Κρόνο 

To Cassini πλησιάζει τον Κρόνο
Βρισκόμαστε πάνω από τον Κρόνο μέσα στη διαστημική συσκευή Cassini και – οπ! Μια στιγμή! Cassini; Τι πάει να πει Cassini; Ήταν ο Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι που ανακάλυψε τέσσερις δορυφόρους του Κρόνου αλλά και το κενό ανάμεσα στους δακτυλίους Α και Β του Κρόνου, το οποίο ονομάστηκε προς τιμήν του χάσμα Κασίνι. Είμαστε λοιπόν στη διαστημική συσκευή Κασίνι και στόχος μας είναι να βγάλουμε μια φωτογραφία που θα συνδυάζει ένα τμήμα από τους δακτυλίους του Κρόνου με τρία από τα φεγγάρια του: την Τηθύ, τον Εγκέλαδο και τον Μίμα. Μ’ ένα σμπάρο τέσσερα τρυγόνια!
Πρώτα πρέπει να επιλέξω από πού θα ξεκινήσω. Επέλεξα να ξεκινήσω από τον Εγκέλαδο γιατί παρότι μικρός φαίνεται εντυπωσιακός! Ανακαλύφθηκε το 1789 από τον Ουίλιαμ Χέρσελ αλλά πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να αποδειχτεί ότι είναι ένα απόλυτα λευκό σώμα από πάγο και ένα από τα λίγα μέρη στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα όπου έχουν ανακαλυφθεί κρυο-ηφαίστεια, ηφαίστεια δηλαδή που εκτινάσσουν πάγο αντί για λάβα! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί μέσα του να κρύβει νερό σε υγρή μορφή. Απίστευτο! Το υλικό των εκρήξεων αυτών δημιούργησε τον δακτύλιο Ε του Κρόνου, γι’ αυτό και προτείνω να σταματήσουμε εδώ και να πάμε προς τον ίδιο το δακτύλιο Ε.
Ο δακτύλιος Ε αποτελείται από υλικό - πάγο νερού και οργανικές ενώσεις. Προχωρώ και προς τους άλλους δακτυλίους. Ό,τι και να πω είναι λίγο! Είναι όλοι εντυπωσιακοί! Ο Α και ο Β που είναι πιο φωτεινοί αλλά και ο C παρότι πιο αχνός.
Πίσω στους δορυφόρους: προσεγγίζω τον μικρό Μίμα – αν και στη μυθολογία ο Μίμας ήταν γίγαντας. Κι αυτός ανακαλύφθηκε από τον Χέρσελ το 1789 και είναι γεμάτος κρατήρες. Τους περισσότερους στο ηλιακό σύστημα! Τελειώνω σιγά-σιγά την εξερεύνησή μου με την Τηθύ. Η Τηθύς ανακαλύφθηκε από τον Κασίνι το 1684! Είναι μεγαλύτερη από τον Μίμα και αποτελείται εξολοκλήρου από πάγο. Κρατήρες διακρίνονται και στην επιφάνεια της Τηθύος, ο μεγαλύτερος φτάνει τα 400 χιλιόμετρα διάμετρο και ονομάζεται Οδυσσέας.
Το ωραίο, λοιπόν, σε αυτή τη φωτογραφία είναι ότι έχει απ’ όλα: και δαχτυλίδια και φεγγάρια. Και μαθαίνουμε πως ό,τι  συμβαίνει στο ένα επηρεάζει και το άλλο. Πρόκειται δηλαδή για ένα πολύπλοκο σύστημα που αυτή η φωτογραφία θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε καλύτερα. Και φυσικά οποιαδήποτε φωτογραφία περιλαμβάνει τα δαχτυλίδια του Κρόνου είναι απλά εντυπωσιακή! Καλή τύχη Κασίνι!
Χρύσπα Θάνου – Μαρία Βλαχοσπύρου
                                                                                                      Τάξη ΣΤ’