Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Σχολιάζοντας μια εικόνα!

Στη  γελοιογραφία βλέπουμε πέντε ανθρώπους και ένα παιδί να μετακομίζουν από την πανέμορφη ανοιξιάτικη και ήσυχη επαρχία στην μολυσμένη, όλο κίνηση και φασαριόζικη Αθήνα. Αλλά τα έξυπνα πουλιά κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Άρα οι άνθρωποι πάνε από το καλό στο χειρότερο και τα πουλιά από το κακό στο καλύτερο. Μικρά αλλά με μεγάλο μυαλό. Ιωάννης Μπ.

Οι αντίθετοι δρόμοι
Η γελοιογραφία αυτή μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Από τη μια πλευρά τα πουλιά φεύγουν από τη φασαρία της Αθήνας για να πάνε στην επαρχία ώστε να ζήσουν καλύτερα και πιο ελεύθερα. Από την άλλη οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τα χωριά με την ηρεμία, τον καθαρό αέρα και τη φύση για να πάνε στην πόλη, αναζητώντας πιθανόν δουλειά και ευκαιρίες. Βλέπουμε την αντίθεση ανάμεσα στον δρόμο που επιλέγουν οι άνθρωποι και τα πουλιά. Κων/να Μάλ.

Τα συναισθήματα που μου προκαλεί η γελοιογραφία είναι στενοχώρια και λύπη. Βλέποντας τον κόσμο να αφήνει την επαρχία για την πόλη. Μη γνωρίζοντας ότι αφήνει πίσω του την ξεγνοιασιά και την ανεμελιά. Νομίζει πηγαίνοντας στην πόλη ότι θα είναι όλα εύκολα. Πέφτει όμως στην παγίδα, γιατί δεν γνωρίζει τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας στην  πόλη. Τα περιστέρια το γνωρίζουν αυτό και φεύγουν απ` το καυσαέριο και πηγαίνουν στην επαρχία.    Ζωή Σκ.

Η μετακόμιση στην Αθήνα
Σε αυτή την εικόνα παρατηρούμε ότι αρκετοί άνθρωποι μετακινούνται από την επαρχία στην Αθήνα. Αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν πίσω τους τις πόλεις τους με την καθαρή ατμόσφαιρα και τα όμορφα ευωδιαστά λουλούδια. Αντιθέτως, στην Αθήνα βλέπουμε τη μολυσμένη ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τα καυσαέρια. Στην γελοιογραφία αυτή διαπιστώνουμε ότι τα πουλιά εγκαταλείπουν την Αθήνα για να πάνε στην επαρχία, στο φυσιολογικό τους περιβάλλον που είναι η φύση και όχι η πόλη. Πολλοί άνθρωποι λόγω των οικονομικών προβλημάτων αφήνουν τις επαρχιακές πόλεις και πηγαίνουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται αστυφιλία.  Κατερίνα Μπαβ.