Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ελληνική Μαθηματική εταιρεία


Ιδρύθηκε το 1918 από 93 καθηγητές Μαθηματικών σε μια αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών, με σκοπό την παραγωγή και τη διάδοση της μαθηματικής εκπαίδευσης και γενικής παδείας.
Τα Μαθηματικά δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Αρχαία Ελλάδα.
Ο Ευκλείδης το 325 π.Χ. σε ένα βιβλίο του που λέγεται «Στοιχεία»...
όρισε όλες τις βασικές έννοιες της Γεωμετρίας (σημείο, ευθεία κ.λ.π.) τις οποίες διδάσκουμε ακόμη και σήμερα 2300 χρόνια μετά. Αυτό είναι και το βιβλίο με τα περισσότερα αντίτυπα, μετά την Αγία Γραφή.
Ο Θαλής, ένας από τους επτά σοφούς της αρχαιότητας, μέτρησε το ύψος της πυραμίδας του Χέοπα στην Αίγυπτο. Χρησιμοποίησε ένα ραβδί που τοποθέτησε κάθετα στο έδαφος και όταν οι σκιές ευθυγραμμίστηκαν μέτρησε το μήκος τους και συμπέρανε το ύψος της πυραμίδας.
Ο Πυθαγόρας ανακάλυψε τα κλάσματα παίζοντας μουσική. Γνωστό σε όλους είναι το Πυθαγόρειο θεώρημα αλλά και η κούπα του Πυθαγόρα, που όταν κάποιος τη γέμιζε πάνω από τη μέση όλο το νερό χυνόταν θυμίζοντάς του το «παν μέτρον άριστον».
Αυτές ήταν οι βάσεις. Η επόμενη σημαντική στιγμή στον κόσμο των Μαθηματικών συνέβη πολλούς αιώνες μετά, την περίοδο της Αναγέννησης στη Γαλλία. Οι Έλληνες δυστυχώς δεν μπόρεσαν να συμβάλλουν σ`αυτό γιατί βρίσκονταν υπό Τουρκική κατάληψη.
Όλο αυτό το έργο προσπαθεί να συνεχίσει η Μαθηματική Εταιρεία. Να παράξει και να διδάξει μαθηματική παιδεία.
                             Εβελίνα Παζ. – Τάξη Στ`

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου