Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Οι τραγικοί ποιητές της αρχαιότητας: Αισχύλος-Ευριπίδης-Σοφοκλής

                          ΑΙΣΧΥΛΟΣ         
 Ήταν Αθηναίος πολίτης,γιος του γαιοκτήμονα Ευφορίωνα. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα το 525π.Χ. Καταγόταν από παλιά αριστοκρατική οικογένεια. Είχε δύο αδέρφια,τον Αμυνία και τον Κυναίγειρο, οι οποίοι πολέμησαν μαζί του στις μάχες κατά των Περσών. Ο ίδιος θεωρούσε ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ζωής του τη συμμετοχή του στη μάχη του Μαραθώνα, στη ναυμαχία του Αρτεμισίου και στη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Ήταν οπαδός του Πυθαγόρα και τα δράματά του είναι γεμάτα πυθαγόρειες ιδέες.                                  
Οι δύο γιοι του, ο Ευαίων και ο Ευφορίων, έγραψαν επίσης τραγωδίες όπως και ο Φιλοκλής, γιος της αδερφής του. Πέθανε 456 π.Χ. στη Γέλα της Σικελίας από το καβούκι μιας χελώνας που πέταξε ένας αετός από ψηλά. Ο Αισχύλος ζήτησε να στηθεί στον τάφο του ένα επίγραμμα που έγραφε:
Τον γιό του Ευφορίωνα τον Αθηναίο Αισχύλο
κρύβει νεκρόν το μνήμα αυτό της Γέλας με τα στάρια
την αξία νιότη του θα ειπεί του Μαραθώνα το άλσος
κι ο Μήδος ο ακούρευτος όπου καλά την ξέρει.
Ο Αισχύλος θεωρείται δίκαια, ο πατέρας της τραγωδίας για τη μοναδικότητα της ποίησής του αλλά και για τις καινοτομίες που έφερε στη σκηνική παρουσίαση των έργων.
Τα έργα του έχουν επηρεάσει σπουδαίους λογοτέχνες και πολιτικούς, όπως τον Ουγκό, τον Γκαίτε και το Μαρξ.
Το όνομα του Αισχύλου έχει πάρει ένας αστεροειδής.
Τα έργα του είναι:
Αγαμέμνων
Ευμενίδες
Χοηφόροι
Πέρσες
Προμηθεύς Δεσμώτης
Επτά επί Θήβας
Ικέτιδες
Ομάδα εργασίας: Γιώργος, Χρήστος, Δήμητρα,  Άννα-Μαρία, Μαρία

                                                                                                                                                                                                                                                                                                   
                                        ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ
Ο Ευριπίδης έζησε από το 480 π.Χ. μέχρι το 406 π.Χ. και ήταν ένας από τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές της αρχαιότητας. Γεννήθηκε σ’ ένα προάστιο της Αττικής, στο Χαλάνδρι. Έζησε τα χρόνια του χρυσού αιώνα και ήταν φίλος με το μεγάλο φιλόσοφο Σωκράτη. Θαύμαζε το Δημόκριτο και τον Ηράκλειτο και είχε μια πολύ πλούσια βιβλιοθήκη. Στην αρχή ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ύστερα με τη ζωγραφική. Ο ίδιος έγραψε ότι «κακών γαρ μυρίων όντων καθ` Ελλάδα, ουδέν κάκιον έστιν αθλητών γένος» δηλαδή «υπάρχουν μύρια κακά στην Ελλάδα αλλά το χειρότερο το αποτελούν οι αθλητές». Μήπως σήμερα δε συμβαίνουν άσχημα γεγονότα στον αθλητισμό; Τα έργα ζωγραφικής του παρουσιάστηκαν στα Μέγαρα. Για λίγο ασχολήθηκε με την φιλοσοφία και την ποίηση. Δίδαξε το αττικό δράμα στο ελληνικό θέατρο. Ο Ευριπίδης με τις τραγωδίες του προβληματίζει τους πάντες ακόμα και σήμερα. Αρκετές φορές μέσα από τα έργα του αμφισβητεί την ύπαρξη των θεών χωρίς να είναι όμως άθεος. Στα 39 του χρόνια κέρδισε την πρώτη του νίκη σε δραματικούς αγώνες. Ο Αρχέλαος, ο βασιλιάς της Μακεδονίας, κάλεσε τον Ευριπίδη στο παλάτι του και του έκανε μεγάλες τιμές. Όταν όμως ο Ευριπίδης ετοιμαζόταν να ανεβάσει μια τραγωδία, πέθανε. Ο ίδιος ο Σοφοκλής του φόρεσε τον πένθιμο χιτώνα. Το άγαλμα του Ευριπίδη στήθηκε στο θέατρο του Διονύσου.
ΕΡΓΑ ΤΟΥ που έχουν διασωθεί  ΕΙΝΑΙ:
Άλκηστις, Ανδρομάχη, Βάκχαι, Εκάβη, Ελένη, Ηλέκτρα, Ηρακλείδαι, Ηρακλής μαινόμενος, Ικέτιδες, Ιππόλυτος, Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Ίων, Κύκλωψ (κωμωδία), Μήδεια, Ορέστης, Ρήσος, Τρωάδες, Φοίνισσαι.
 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πένυ, Γιάννης, Παναγιώτης, Αντρέας

                            
                         ΣΟΦΟΚΛΗΣ
 Ο Σοφοκλής γεννήθηκε στον Ίππιο Κολωνό της Αθήνας. Ο πατέρας του ήταν ο Σοφίλλος, που ήταν ένας εύπορος Αθηναίος πολίτης που είχε εργοστάσιο μαχαιροποιΐας. Ο αρχαίος αυτός τραγικός ποιητής διδάχτηκε μουσική από τον περίφημο μουσικοδιδάσκαλο Λάμπρο. Τα έτη 443-442 π.Χ. ήταν ταμίας της αττικής ναυτικής συμμαχίας. Ο Σοφοκλής έζησε λίγους μήνες περισσότερο από τον Ευριπίδη, ο οποίος ήταν 16 χρόνια νεότερός του. Ο Σοφοκλής είχε ζήσει στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και συνδέθηκε στενά με τις πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες της εποχής όπως με τον Περικλή, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα και κατέλαβε διάφορα υψηλά αξιώματα στην πολιτική, στις θρησκευτικές λατρείες και στις τέχνες. Ο Σοφοκλής έγραψε 123 τραγωδίες, είναι όμως γνωστές με το όνομά τους 114 κι από αυτές έχουν διασωθεί ολοκληρωμένες μόνο 7. Αυτές είναι  η Αντιγόνη, η Ηλέκτρα, ο Αίας, ο Φιλοκτήτης, οι Τραχίνιαι, ο Οιδίπους Τύραννος και ο Οιδίπους επί Κολωνώ.
Ο Σοφοκλής δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη στάση και μέσα από τα έργα του φαίνεται ότι το μέλλον των ανθρώπων είναι προδιαγεγραμμένο από το σκόπιμο θέλημα των Θεών. Ήταν ένας φιλαθηναίος ήρωας, όπως τον ονόμασαν μετά τον θάνατό του, και πέθανε 90 ετών από γεράματα.  

Ομάδα εργασίας: Αρίστη, Βασίλης, Χριστίνα, Πέτρος,Λεωνίδας
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
1.Εγκυκλοπαίδεια: Για σας παιδιά
2.ΙΝΤΕΡΝΕΤ: Βικιπαίδεια 
3.www.theaterinfo.gr