Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

Η Στ` τάξη προτείνει...


Ασφαλώς την αφορμή μάς την έδωσε ο καταστρεπτικός σεισμός της Ιαπωνίας. Εμείς κουβεντιάσαμε στην τάξη μας για τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουμε ένα σεισμό σε όποιο μέρος κι αν βρισκόμαστε τη συγκεκριμένη στιγμή. Διαβάσαμε όλα όσα προτείνει η πολιτεία με τους αρμόδιους φορείς της και σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα «δωδεκάλογο» για όλους εσάς που μας διαβάζετε ώστε ένας σεισμός να μας βρει όλους προετοιμασμένους.  Ο δωδεκάλογος της αντισεισμικής προστασίας

1. Ετοιμάστε το χώρο που ζείτε έτσι ώστε να είναι λιγότερος επικίνδυνος για σας την ώρα του σεισμού.(π.χ. στερεώστε καλά στον τοίχο ράφια, βιβλιοθήκες, δεξαμενές καυσίμων και νερού, φωτιστικά).
2. Γνωρίστε εσείς και ενημερώστε όλα τα μέλη της οικογένειάς σας για το πώς κλείνουν οι γενικοί διακόπτες ηλεκτρικού, νερού ή φυσικού αερίου.
3. Εφοδιαστείτε με ένα φορητό ραδιόφωνο, ένα φακό και ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών.
4. Ενημερώστε τα παιδιά της οικογένειάς σας για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (100, 166, 199).
5. Συμφωνήστε όλα τα μέλη της οικογένειας για ένα συγκεκριμένο τόπο συνάντησης μετά το σεισμό.
6. ΔΙΑΤΗΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΣΑΣ κατά τη διάρκεια του σεισμού και μετά από αυτόν.
7. Μην προσπαθήσετε να βγείτε έξω από όπου βρίσκεστε. Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο, προστατεύοντας τα μάτια με τα χέρια σας ή καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπο στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο.
8. ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΕ ΦΗΜΟΛΟΓΙΕΣ.
9. Προετοιμαστείτε για μετασεισμούς.
10. Χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο ή το αυτοκίνητο μόνο σε εξαιρετική περίπτωση, γιατί εμποδίζετε το έργο των συνεργείων διάσωσης.
11. Ελέγξτε τον εαυτό σας και όσους βρίσκονται κοντά σας για πιθανούς τραυματισμούς. Μη μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους.
12. Ο σεισμός είναι η φυσική προειδοποίηση για τσουνάμι. Μείνετε μακριά από παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι να ενημερωθείτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
                   Ομαδική εργασία της Στ` τάξης 7ου Δημ. Σχολείου Άργους- 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια: