Και κάτι που πρέπει να θυμόμαστε...

"Γνους πράττε".

Πιττακός ο Μυτιληναίος, 650-570 π.Χ., ένας από τους 7 σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας

μτφρ: Να ενεργείς έχοντας γνώση.

«Η τύχη βοηθάει μόνο τα καλά προετοιμασμένα μυαλά». Λουί Παστέρ, ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες στον κόσμο, στον οποίο οφείλουμε τα εμβόλια και άλλες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα.






Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Σκέψεις και λέξεις για τη δημοκρατία από την Έκτη τάξη

Οι μαθητές της Στ` τάξης του σχολείου μας συμμετείχαν στο διαγωνισμό της Βουλής των Ελλήνων με θέμα "Σκέψεις και λέξεις για τη Δημοκρατία". Όλοι, με εξαίρεση  έναν που ήταν άρρωστος, ανέπτυξαν το θέμα και παρ`ότι ήταν αρκετά δύσκολο κατάφεραν να με καταπλήξουν με τις ιδέες τους. Με τα κείμενά τους δείχνουν την ωριμότητα της σκέψης τους, δείχνουν ότι κατανοούν την έννοια της δημοκρατίας και το σημαντικότερο μέσα από τα γραπτά τους διαφαίνεται ότι οι αυριανοί πολίτες της χώρας έχουν επισημάνει τα "στραβά" της σημερινής Ελλάδας και υπάρχει διάθεση από τη μεριά τους να διορθώσουν όσα δεν τους αρέσουν. Υπάρχει ελπίδα!!!
Σας παρουσιάζω ένα απόσπασμα από κάθε μαθητή. Θαυμάστε τους κι εσείς...
                                                                 Χαρά Νίκα, δασκάλα Στ` τάξης 


Πολίτευμα είναι το σύνολο των θεσμών, σύμφωνα με τους οποίους κυβερνάται ένα κράτος. Τα σπουδαιότερα πολιτεύματα είναι η μοναρχία, η ολιγαρχία και η δημοκρατία. Το καλύτερο πολίτευμα είναι η δημοκρατία, γιατί το κράτος κυβερνάται με βάση τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της κοινωνίας…Για να υπάρχει όμως πραγματική δημοκρατία πρέπει οι βουλευτές να κυβερνούν με αρετή και δικαιοσύνη για το καλό του λαού και όχι να εκμεταλλεύονται τη δύναμή τους για τον εαυτό τους όπως γίνεται σήμερα… Ηλίας Τέντζ.

Δημοκρατία είναι μια σύνθετη λέξη από το «δήμος» και «κράτος». Δήμος σημαίνει η συνέλευση των πολιτών που έχουν πολιτικά δικαιώματα και κράτος σημαίνει δύναμη και εξουσία.
Ξεκίνησε τον 5ο αι. π.Χ. στην κλασική Αθήνα με τον Κλεισθένη και συνεχίστηκε στα χρόνια του Περικλή. Επίσης, δημοκρατία, ολόκληρη η λέξη, σημαίνει τρόπος διακυβέρνησης…
                                                                                            Ανδρέας Χαρ.

Μου αρέσει να ζω σε μια χώρα δημοκρατική γιατί μπορώ να λέω ελεύθερα τη γνώμη μου για κάτι που δε μου αρέσει… Δήμητρα Χοβ.

Η δημοκρατία είναι ένας τρόπος διακυβέρνησης που προσφέρει στους ανθρώπους ελευθερία και ισότητα. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις… Γενικά θα έλεγα ότι η δημοκρατία δείχνει ένα τρόπο ζωής με άπειρες δυνατότητες για τον άνθρωπο… Βασίλης Κ.

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από το λαό, ασκείται από το λαό και εκτελεί τα συμφέροντα του λαού. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι ότι οι αποφάσεις παίρνονται με ψηφοφορία… Σήμερα που η δημοκρατική χώρα μας αντιμετωπίζει μια μεγάλη οικονομική κρίση, επιβάλλεται όλοι μας να ενδιαφερθούμε, να γνωρίσουμε τι συμβαίνει και να δράσουμε χωρίς φανατισμό, δηλαδή να ενεργήσουμε δημοκρατικά. Γιώργος Στρατ.

Η ελληνική λέξη «δημοκρατία» έχει μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου… Η δημοκρατία είναι σα μια πυξίδα που ο Βόρειος πόλος δείχνει το «δήμο», το λαό δηλαδή, και ο Νότιος πόλος δείχνει το «κράτος», δηλαδή τη δύναμη…
Επιθυμία μου είναι κάποτε να εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι του κράτους. Έτσι θα γίνουμε ακόμα πιο καλοί σαν προσωπικότητες και σαν πολίτες αυτής της χώρας.      Αρίστη Δωρ.
  
…Στη δημοκρατία υπάρχει παιδεία για όλους, ισοτιμία, αξιοκρατία, ισονομία, ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου… Χριστίνα Ντ.

…Στη δημοκρατία μπορούμε να εκφραζόμαστε ελεύθερα, με παρρησία, αλλά και να γράφουμε τη γνώμη μας σε εφημερίδες… Όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στους νόμους και έχουν την ύψιστη υποχρέωση να τους τιμούν και να τους σέβονται. Άννα-Μαρία Χοβ.

…Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους του κράτους και οφείλουμε να τους τηρούμε. Όχι επειδή δε μας ελέγχουν, συχνά να υπάρχει ασυδοσία και ο καθένας να τηρεί όποιο νόμο τον βολεύει. Με όλα αυτά δηλαδή την ισοτιμία, την αξιοκρατία και την ισονομία χτίζεται ένας σωστός και ακέραιος χαρακτήρας. Και η σωστή καθημερινότητα μας γίνεται τρόπος ζωής...  Γιάννης Στ.

…Ο άνθρωπος μέσα στη δημοκρατία είναι σαν το λουλούδι που βρίσκει τις κατάλληλες συνθήκες και ανθίζει ενώ στα άλλα πολιτεύματα μαραζώνει. Η δημοκρατία προσφέρει επίσης καλύτερη ποιότητα ζωής. Χρήστος Μπιτζ.

…Η Αθήνα έκανε τη μεγάλη αλλαγή. Έτσι οι καταξιωμένοι «πατέρες» της δημοκρατίας, Κλεισθένης και Περικλής, έκαναν όλους τους τότε μεγάλους πολιτισμούς να μιλάνε για την Αθήνα και την αρχή της δημοκρατίας… Εγώ μόνο ένα ξέρω: να ψηφίζουμε τους άριστους και όχι τους αρεστούς… Λεωνίδας Σαλ.

…Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι τα δικτατορικά και αντιδημοκρατικά πολιτεύματα δε ζουν πολύ ... Στη χώρα μας κάτι δε λειτουργεί σωστά κι αυτό με έχει βάλει σε διάφορες σκέψεις.
                                                                                                            Παναγιώτης Γιαννακ.

Προϋπόθεση της δημοκρατίας είναι να τηρούμε υποχρεωτικά τους γραπτούς νόμους, το Σύνταγμα, το οποίο είναι κοινό και έγκυρο για όλους. Μαρία Ντ.

…Η δημοκρατία έχει και εχθρούς. Ο φανατισμός των πολιτών μερικές φορές έχει κακά αποτελέσματα. Πολλές φορές με τις διαδηλώσεις άνθρωποι σκοτώνονται.
Η δημαγωγία είναι ένας ακόμα εχθρός της δημοκρατίας. Οι πολιτικοί κάνουν τους ανθρώπους να τους ψηφίζουν με αυτά που λένε, αλλά δεν κάνουν κανένα έργο μετά τις εκλογές.    Μάριος Κορδ.

Για να υπάρχει δημοκρατία πρέπει να υπάρχει Σύνταγμα αλλά και συμμετοχή του λαού στη διαχείριση του κράτους. Κατά τη γνώμη μου όμως, το πιο σημαντικό για να υπάρχει δημοκρατία είναι η δικαιοσύνη. Ποιος θα ήθελε δημοκρατία αν δεν υπήρχε δικαιοσύνη; Ποιο από τα πολιτεύματα χωρίς δικαιοσύνη άντεξε;
...Όταν υπάρχει δημοκρατία σε ένα κράτος τότε όλοι είμαστε πιο δυνατοί. Όλοι μαζί ενωμένοι είμαστε καλύτεροι και θα πετύχουμε περισσότερα πράγματα για τη χώρα… Πένυ Κόλ.